Kategórie
 
 
 
 
 

Tradičné Vianoce : červeno-zlatá klasika

Vianoce a vianočné tradície sa líšia naprieč Slovenskom. V jednom dome jedia rybaciu polievku (halászlé),  v druhom kapustnicu a aj zvyky sa líšia. V niektorých domácnostiach môže od stola odísť len gazdiná, v niektorých domácnostiach nad stolom visí vianočný stromček. Nech je Vaše sviatočné menu a zvyky akékoľvek, jedno majú všetky rodiny spoločné a to je vianočná výzdoba.

Všetci si zdobíme svoje príbytky podľa vlastného vkusu a toho, čo sa nám páči. Či už je trendom modrá alebo smaragdová, najdôležitejšie je, aby sa naša výzdoba páčila nám samým. V tomto blogu predstavíme Vianoce v tradičných vianočných farbách, ktoré sú nadčasové a nepodliehajú móde. Asi už tušíte, že dnešný blog bude o červeno-zlatých Vianociach.

Zelená?

Pýtate sa, prečo ako prvú farbu spomíname zelenú, keď je náš blog o červeno-zlatých Vianociach?

Neoddeliteľnou súčasťou vianočnej výzdoby sú stálo zelené rastliny ako sú: imelo, brečtan a ihličnaté stromy. Tieto rastliny boli používané už Rimanmi, ktorí sa počas Januára obdarovávali stálo zelenými konárikmi na znak šťastia. Dokonca aj starí Egypťania si nosili haluze paliem do príbytkov počas zimných slávností. V dnešnej dobe, je zelená farba zakomponovaná do vianočnej výzdoby vo forme halúzok a čečín. Nech je naša výzdoba akokoľvek zelená, najväčšou zelenou dominantou je v našich príbytkoch vianočný stromček.

Pokiaľ máte radi vo Vašej vianočnej výzdobe zeleň a radi by ste si vytvorili trvácnu výzdobu, naše umelé čečinové halúzky sú na nerozoznanie od živých. Ďalšou výhodou je aj to, že ich zasnežená verzia sa neroztopí a vydrží v teple Vášho domova celé sviatky.

Červená

Mnohí si myslia, že červená je farbou Vianoc kvôli Santa Klausovi, alebo nebodaj populárnej značke sladkého kolového nápoja. Ani jedno, ani druhé nie je pravda. Pravdou je, že červená je farbou plodov pevne spojených s Vianocami. Ide najmä o jablká, ktoré majú biblický pôvod a počas Vianoc reprezentujú jablká zo stromu v Raji, ale aj plody Cezmíny, ktoré reprezentujú Ježišovu krv. Červená je tiež farbou biskupských rób, ktoré nosil svätý Mikuláš. Táto farba sa teda neskôr stala uniformou Santa Klausa.

Zlatá

Zlatá farba patrí bezpochyby k Vianociam. Je to práve ona, ktorá reprezentuje darčeky, ktoré doniesli traja králi Ježiškovi ako dary. A taktiež je farbou hviezdy, ktorá ich k nemu priviedla. Zlaté odtiene nám pripomínajú Slnko a svetlo, a práve to si radi pripomíname počas chladného zimného obdobia. V kombinácii s červenou je zlatá farbou ohňa, ktorá vnáša do nášho domova teplo a nádej. 

Vianocami v tradičných farbách človek nič nepokazí. Pokiaľ sa Vám aj zdajú byť trochu extravagantné, to nevadí, keďže Vianoce majú byť o farbách, výnimočnosti, hojnosti, ale aj relaxe a rodinnej pohode. Vianočnou výzdobou v tradičných farbách sa človek vracia späť k myšlienke Vianoc. Najmä v dnešnej uponáhľanej a konzumnej dobe je dôležité nezabúdať na tradície a rodinu, práve tieto hodnoty nám pripomína vianočná výzdoba v červeno-zlatej farbe.

 

Vaša,

 
 
 
Navštívili ste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia