Vianočný stromček a jeho podoby

Kategórie
 
 
 
 
 

Vianočný stromček a jeho podoby


Vianočný stromček. Najdominantnejší symbol Vianoc. Deti sa už niekoľko mesiacov tešia na jeho zdobenie. Je pri tom úžasná atmosféra. Druhým dôvodom je tá podvedomá časť. Príde niečo dobré. Každý sa teší na prekvapenie, ktoré si pod ním nájde. Tí, ktorí si nechajú stavanie na Štedrý deň, dávajú definitívnu bodku za predvianočným stresom. Ako sa hovorí: “100 ľudí, 100 chutí.” Rovnako to platí aj pri vianočnom stromčeku. Zrejme nenájdete dva rovnaké stromčeky. Kreativite sa totiž medze nekladú. Tá vianočná to ešte viac násobí skvelou atmosférou. Zaujíma Vás, aký stromček majú Vaši susedia? Inšpirujte sa dnešným článkom. Pohodlne sa usaďte, nalejte si vianočného punču. Santa nás prevezie na saniach svetom vianočných stromčekov.  



Cítite tú vôňu?
 
Vianoce majú množstvo nádherných vôní. Od detstva je však tou najintenzívnejšou vôňa prírody.

 
Živý stromček
 
Pre tento variant sa rozhodujú najmä rodičia, ktorí majú malé deti. Nielen však oni. Po boome umelých stromček sa čoraz viac rodín vracia k tomu tradičnému - živému.
 
Je to veľmi dobrý zvyk. Deti si hneď odmalička zvykajú na vôňu, ktorá je iba raz za rok.

Možno si poviete, že ničiť lesy je proti Vášmu presvedčeniu. Vianoce predsa za to nestoja, aby sme poškodzovali prírodu. Ako by to dopadlo, ak by si každý zobral živý strom? O koľko lesov by sme prišli?
Na každú chorobu existuje liek, na každú ranu náplasť. A rovnako je to aj pri živom stromčeku. Ponúkame dva varianty:
 
            1) zistite si viac o predajcovi -  správny predajca je milovníkom prírody. Rád si k Vianociam privyrobí. Nedopustí však, aby svet oberal o kyslík. Tušíte správne. Za každý vyrezaný stromček musí byť minimálne 1 nový. Pri kúpe si zistite referencie.
 
            2) kúpte si vianočný strom v kvetináči - existuje možnosť ako si užiť Vianoce so živým vianočným stromčekom a nezlomiť mu ani ihličku. Môžete zakúpiť vianočný stromček v kvetináči. Po Vianociach si ním skrášlite záhradu. Takto ho môžete použiť na vianoce aj niekoľko rokov. Pokiaľ bývate v bytovke, stromček jednoducho odnesiete do najbližšieho lesa. Nikto Vám za to nadávať nebude. Dokonca si z toho viete spraviť aj milú tradíciu.
 
Jedľa nordmanová, smrek strieborný a borovica sú najpoužívanejšie druhy živých stromčekov.
 
TIP: STROMČEK MÔŽETE PO VIANOCIACH SKOMPOSTOVAŤ. PRED TÝM HO ROZSEKAJTE NA MENŠIE ČASTI.
 
Umelý stromček
 
Môžete mať viacero dôvodov, prečo zvoliť práve umelý stromček. Väčšinou ide o praktické príčiny. Avšak nemusíte prísť o tú nádhernú vôňu. Čečina vo váze Vám rozvonia celý dom.
 
Máte radi intenzívne vône? Použite aromalampu. Kombinácia ušľachtilých ihličnanov a šišiek je tou pravou vôňou.
 
 
Svet farebností
 
Poznáte krajší pohľad ako na usmiatu detskú tvár pri rozsvietenom vianočnom stromčeku? Tá radosť v očiach. Na nezaplatenie. Môže za to súhra farieb a kombinácii s osvetlením.
 
Tradičný slovenský stromček je zelený, ladený ozdobami do červenej a zlatej. Jednoducho úžasná klasika.
 

Dá sa to však aj inak:
 
                        - Snehuliak: biely stromček, ktorý má namiesto špicu guľatú hlavu snehuliaka a červený šál. Väčšina ozdôb je ladených do biela, prípadne do siva. Výrazné sú iba tri čierne gule symbolizujúce uhlíky na snehuliakovi. A ruky? Ani na tie sme nezabudli. Dve vetvičky čečiny trčiace zo stromčeka ich dokonale nahradia.
 
                        - Mikuláš: stromček, ktorý je celý ladený do červena. Na vrchu je namiesto špicu mikulášska čiapka. Na spodnej časti s bielymi stuhami.
 
                        - Farebný: odhoďte zábrany a zvoľte netradičnú farbu umelého stromčeka. Biely, zlatý či ružový sú momentálne in. K stromčeku stačí zvoliť ozdoby vo farbe stromčeka. Samotná jeho farba bude dominantou.

 
 
Čo je vhodné dať na stromček?
 
Naštastie neexistuje univerzálna šablóna na zdobenie. Takisto ako neexistujú dva rovnako ozdobené stromčeky. Ani Vám sa zrejme nepodarí ozdobiť ho rovnako ako minulý rok. 
 
Na stromček si môžete dať čokoľvek, čo je Vám milé. To čo máte radi. Chcete tam mať fotky rodiny? Vyrobíte si vlastné ozdoby? Kupujete každý rok nové, podľa najaktuálnejších trendov? Všetko je správne, cool a in.
 
Páčia sa Vám perníky? Použite ich namiesto sladkostí. Chcete mať zavesené veľké ozdoby s iniciálami? Skvelý nápad. Určite si každý člen rodiny rád nájde to svoje písmenko.
 
Pri vzhľade ste vy tým, kto rozhoduje. Angličan by povedal: “You are the boss.”
 
 
Slovenský stromček
 
Na Slovensku máme najkrajšie prírodné stromčeky. Dokazuje to aj fakt, že často bývajú používané naše stromy pre hlavy štátov, pápeža či pred parlament v Bruseli.
 
Slováci sa čoraz viac prispôsobujú modernému štýlu. Rovnakú pozornosť ako stromčeku v obývačke venujú aj tomu živému pred domom. Ten farebne a svetelne ladí k osvetleniu celého domu. Tomuto trendu každým rokom podlieha viac a viac Slovákov. Veď Vianoce sú iba raz za rok, prečo si to neužiť?
 
 
Ako sú na tom v zahraničí?
 
Británia
 
Na ostrovoch ladia stromček do zeleno-červena. Britská jednoduchosť sa podpisuje aj pri zdobení stromčeka. 

 
 
Francúzsko
 
Obyvatelia krajiny galského kohúta radi používajú farby zo svojej zástavy. Aj keď modrú sporadickejšie. Sú to predsa patrioti. Majú pekný zvyk. Každý si dá pod stromček topánku, darčeky priraďujú k jednotlivým topánkam.
 
USA
 
Za morom majú opačný zvyk ako na britských ostrovoch. Čím viac na stromčeku ozdôb, tým lepšie. Snažia sa ladiť stromček do striebornej a zlatej.
 
 
 
Inšpirácií na zdobenie stromčeka nájdete veľmi veľa. Každý je unikát. Už viete ako budete vyzerať Váš tohtoročný? My sme tento rok ladili do ružova a čo vy ?

 

 
 
 
 
Navštívili ste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia