Kategórie
 
 
 
 
 

Ľadové kráľovstvo

Druhým zo série našich blogov je rozprávkový článok o ľadových Vianociach. Čo pre vás znamenajú ľadové Vianoce? Ktorá rozprávka sa vám pri týchto slovách vybaví? V tomto článku si predstavíme nie len najznámejšie príbehy o zamrznutých Vianociach ale aj ukážeme ako si kúsok ľadových Vianoc vytvoriť u seba doma.

Najstaršiou z rozpávok je tá od Hansa Christiana Andersena s názvom Snedronningen, jednoducho ľadová kráľovná. Ide o jeden z najznámejších Andersenových príbehov. Rozpráva o ľadovej kráľovnej a príbehu dvoch detí a ich nevinnej lásky. Chlapcovi raz očaruje ľadová kráľovná a zachráni ho až bozk kamarátky. Táto rozprávka je tvrdá a pochmúrna, tak ako doba v ktorej vznikla. Na Vianoce v roku 1844 na konci priemyselnej revolúcie, keď mnoho ľudí pracovalo v novovybudovaných továrniach ktorých komíny chŕlili čierny dym a mestá sa v zimných obdobiach ponárali do smogu. Pre nás sú Vianoce o ľadovej kráľovnej kombináciou ľadových prvkov a drsnosti doby v ktorej táto rozprávka vznikla premietnutej cez striebornú a matno-striebornú paletu farieb.

Na druhý príbeh ľadovej panej ktorá sa snaží celý svet ponoriť do ľadového zovretia sa čakalo vyše 100 rokov. Či príbeh vznikol v známom Oxfordskom pube “The Eagle and Child”, ktorý miestni prezývajú “Vtáčik a Bábo” a ktorý je preslávený atmosférou typického anglického pubu s jemne lepkavými stolmi, a skelým ale vysokokalorickým jedlom, alebo v novej budove Magdalen College obklopenej lesmi s jelenmi kde sa C.S.Lewin stretával s ďalšími autormi doby nevieme. Čo vieme je, že hlavnou zápornou postavou jeho prvej knihy Narnie je Jadis, biela čarodejnica. Príbeh Narnie je rozprávkový a fantastický, rovnako je pre nás fantastické a zároveň prírodne a naturálne jeho premietnutie do vianočnej výzdoby.

Vo výzdobe inšpirovanej prvou knihou Narnie by mali byť zakomponované zasnežené a ľadové prvky, ale aj príroda, šišky, postavičky zvierat či škriatkov. Farebná paleta by mala z bielej prechádzať k ligotavej striebornej až k jemne modrej. Nemala by ale byť modro-biela, lebo to je iná rozprávka.

Treťou rozprávkou o ľade a ľadovom kráľovstve je moderný animovaný príbeh ľadového kráľovsta od Disney. Námetom mu bola práve pôvodná rozprávka o snehovej kráľovnej od Andersena, ale spracovanie je moderné a menej pochmúrne. Rozprávka rozpráva príbeh dvoch kráľovských dcér, ich vzájomnej lásky ale aj lásky voči nápadníkom. Ide o pozitívny príbeh plný humorných scén ktorý je zavŕšený šťastným koncom. Nakoľko je táto rozprávka určená najmä tým menším deťom aj Vianoce v jej štýle by mali byť hravé a pozitívne.

Dej sa odohráva v krajine podobnej Nórsku, preto sa netreba báť prírodných prvkov, šišiek, kožušiny, dreva či prútia. Farebná paleta by mala byť jemná bielo-modrá, ktorá môže byť doplnená o sýte farby smaragdovú a purpurovú.

Či ste fanúšikom jedného, druhého, alebo tretieho príbehu ľadových Vianoc, dôležitá je jedinečnosť Vašej výzdoby ako aj to, aby ste sa pri nej cítili pohodlne. Pre nás sú ľadové Vianoce najmä o prírodných prvkoch a ich kombinácii so snehom a ľadom. Dokážeme si tak vytvoriť dokonale zimnú atmosféru aj v teple domova, a aj keď je zima príliš skúpa na sneh. Naša farebná paleta je bielo-strieborná doplnená o farebné prvky ktoré dodávajú celej výzdobe farbu a zachovávajú jej eleganciu.

Dúfame, že ste si v našom blogu našli ten váš príbeh a že vás naše ľadové Vianoce inšpirovali. V ďalšom blogu vám predstavíme rozprávkové Vianoce v štýle perníkovej chalúpky.

 
 
 
Navštívili ste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia