Kategórie
 
 
 
 
 

Z rozprávky do rozprávky alebo rozprávkové Vianoce

V našom predošlom blogu sa môžete inšpirovať Vianočným ľadovým kráľovstvom, kde sa dočítate viac o rozprávke o ľadovej kráľovnej, či čarodejnici. Keďže k Vianociam patrí čas strávený s najbližšími a rozprávanie príbehov, v dnešnom blogu si predstavíme rozprávky za pomoci našich inšpirácií a kompozicií.

Rozprávkové príbehy si predstavíme postupne a ako prvú si predstavíme rozprávku o Jankovi a Marienke.

Očarili vás keramické detičky so svietiacou guľou, ktorá mení farbu alebo perničková chalúpka, ktorú môžete použiť ako lampášik ?

O Jankovi a Marienke

Keď sa po našich príbytkoch rozvoňajú medovníčky, väčšina z nás si spomenie na rozprávku o Jankovi a Marienke, známu ako príbeh o Perníkovej chalúpke. Ide o Germánsky príbeh zdokumentovaný bratmi Grimmovcami. V rozprávke vystupujú deti, brat a sestra, ktoré otec pre chudobu odniesol do lesa. Deti nájdu uprostred lesa vyzdobenú a rozvoniavajúcu perníkovú chalúpku, ktorú od hladu začnú jesť. Obyvateľka domu ich prívetivo privíta a pozve dnu, až tam sa z nej stane krvilačná ježibaba. Rozprávka ale končí šťastne, Marienka ježibabu prekabáti a deti sa s jej bohatstvom vrátia domov za svojim otcom.

Naša vianočná inšpirácia perníková chalúpka má základ v rozprávke o Jankovi a Marienke, medzi jej dominanté prvky patria: keramický perníkový domček, keramické postavičky detičiek ale aj zeleň ktorá dotvára atmosféru chladného zimného lesa. Na rozprávkovej atmosfére sa podieľajú aj visiace keramické medovníky, ktoré sa dajú použiť nie len v rámci kompozícií, ale jednoducho zakomponovať aj do aranžmánov, či zavesiť na vianočný stromček.

Pokiaľ máte radi medovníčky a okrem dekorovania tými keramickými, by ste si chceli na nich aj pochutiť, môžete si upiecť rokmi overený, viac ako 100 ročný recept na ne, pochádzajúci z malebného Pukanca.

Medovníky stále mäkké:

Nakoľko ide o recept našich starých mám, vôbec sa nejedná o rýchlu verziu prípravy. Čo sa ale investuje vo forme trpezlivosti, vráti sa nám formou chute a mäkkosti medovníkov. Na stále mäkké medovníky potrebujeme najskôr spolu zmiešať 3 polievkové lyžice medu a 1 malú lyžicu sódy. Takto zmiešané suroviny necháme cez noc odstáť.

Na druhý deň sa pustíme do roboty, najskôr si pripravíme:

250g práškového cukru

500g hladkej múky T650 (a dajú sa napiecť aj z hladkej múky extra špeciál)

1 malá lyžica škorice

10ks mletých klinčekov alebo 1 malá lyžica perníkového korenia

Tieto suroviny si preosejeme, následne do odstáteho medu so sódou pridáme 3 celé vajcia a 125 roztopenej Palmely (môžeme nahradiť Herou alebo maslom, ale babička doporučuje z vlastných skúseností Palmelu) a premiešame. Vznikne nám teda jedna kopa premiešaných preosiatych sypkých surovín a druhá, riedka hmota premiešaním medu, vajec a tuku. Pri miešaní medu môžeme použiť aj mixer, aby sme vytvorili jednoliatu hmotu.

Následne zmiešame sypké suroviny s hmotou a dobre premiešané cesto zakryjeme a necháme pri izbovej teplote odstáť 1-2 hodiny. Následne cesto rozvaľkáme na rovnomerné platy, povykrajujeme a naukladáme na plech s papierom na pečenie. Pred vložením do na 180 stupňov rozohriatej rúry ich potrieme rozmiešaným vajcom. Pečieme 5-7 minút, pričom medovníky ukladáme vždy na studený plech.

Po dopečení necháme odstáť a zdobíme na druhý deň. Recept na polevu je jednoduchý spolu rozmixujeme 4 polievkové lyžice 2 krát preosiateho práškového cukru, jedno bielko a pár kvapiek citrónu ktorý dodá poleve belosť a príchuť. Šlaháme kým sa v hmote nezačne tvoriť cestička a môžeme zdobiť.

Takto pripravené medovníky nám vydržia aj od konca Novembra a ostávajú mäkké až do zjedenia.

Pozor však na naše medovníčky, do nich sa nezahrýznete, nakoľko sú keramické, vydržia Vám ako ozdoby na stromčeku niekoľko vianočných sezón. 

TIP: Vytvorte si jedinečnú nadčasovú dekoráciu v podobe vintage šuflíčkov plných voňavej škorice, perníčkov a jabĺčok

Dúfame, že Vás náš blog inšpiroval, ak nie k upečeniu medovníkov, tak aspoň k vyzdobeniu si svojho príbytku ich keramickými verziami. Už čoskoro prinesieme blog o ďalších vianočných rozprávkach.

 

Vaša,

Tento článok bol aktualizovaný 17.11.2021

 

 
 
 
Navštívili ste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia